Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Bij importeren kun je voor onverwachte hindernissen en onaangename verrassingen komen te staan, merkte student Small Business en Retail Management Thijs Erinkveld (23). Maar het schrikt hem niet af. ‘Ik ga een platform bouwen dat importeurs helpt’.

 

 Thijs’ ervaring met importeren begon vijf jaar geleden. Hij importeerde een partij powerbanks (reserveaccu’s). De leverancier vond hij via Alibaba, het Chinese business-to-business-platform voor producenten en inkopers.

Thijs Erinkveld

‘Toen ik de powerbanks bestelde, werd me verteld dat er een mooie verpakking omheen zou zitten’, vertelt Thijs. ‘Maar toen ze afgeleverd werden, bleken ze allemaal los in een doos te liggen. Daar moest ik het mee doen. Ik zocht weer contact met de leverancier, en na lang zeuren heeft die de verpakkingen nagestuurd. Daar was ik blij mee, want ik weet ook van mensen die dat niet lukte, en die ook geen contact meer konden krijgen met hun leverancier’.

Spoedorder strandballen

Thijs liet zich niet uit het veld slaan na deze eerste negatieve ervaring. Voor een bedrijf in Nederland bestelde hij een partij strandballen. Ze waren onderdeel van een promotieactie van het Nederlandse bedrijf. Thijs plaatste een spoedorder omdat zijn klant de ballen snel nodig had. Vooraf voerde hij skype-gesprekken en vroeg hij kwaliteitscertificaten op.

‘Het zag er allemaal goed uit’, zegt Thijs. ‘Ik heb tussentijds een paar keer contact gezocht. Telkens zei men: het gaat lukken, het komt eraan. Maar uiteindelijk arriveerden de strandballen te laat, en het bedrijf hield zich onbereikbaar. Dan moet je aan je Nederlandse afnemer gaan vertellen hoe het gelopen is. Een juridische strijd aangaan met een bedrijf in China heeft weinig zin. Ik heb uitgelegd dat het soms lastig zakendoen is met Chinezen’.

‘Op Alibaba zitten soms handelsagenten of leveranciers waarvan je niet goed weet: krijg ik wat ik wil. Soms zet een bedrijf mooie foto’s online van de fabriek, maar achter die foto’s gaan maar al te vaak kleine huisjes van Chinese gezinnen schuil waar de daadwerkelijke productie plaatsvindt. Het mooie imago is er alleen om orders binnen te halen’, zegt Thijs, die voor zijn studie ook 2,5 week in China verbleef en bedrijven bezocht.

Platform voor importeurs

Het ontmoedigt Thijs niet, sterker nog: het geeft hem de motivatie om een eigen bedrijf op te zetten dat onervaren importeurs helpt. Zoals Thuisbezorgd.nl alles regelt voor een consument met trek, zo wil Thijs met zijn platform Online-Import alles regelen voor de importeur. De bedrijven die producten aanbieden op het platform wil hij streng selecteren zodat alleen betrouwbare leveranciers toegang krijgen. Idealiter biedt het platform inzicht in de te verwachten invoerheffing, en ook de geschatte prijs van transport moet zichtbaar worden.

‘Ik heb een aantal lessen geleerd’, zegt hij over zijn importervaringen. ‘De Nederlandse import uit China zal de komende jaren nog sterk groeien. Dan is het mooi als er een platform is waar je zeker weet dat je krijgt wat je koopt’.

Afstudeeronderzoek: reacties gevraagd

Voor zijn opleiding zoekt Thijs nu contact met importeurs (zowel bedrijven als particulieren) die net als hij tegen problemen opgelopen zijn. Hij onderzoekt hoe de handel met en de inkoop vanuit China efficiënter gemaakt kan worden. Met de resultaten hoopt hij na zijn afstuderen aan zijn eigen bedrijf te kunnen gaan werken.

Heb je zelf verhalen over import uit China? Deel ze met Thijs, zodat hij ze kan gebruiken voor zijn afstudeeronderzoek. Hij neemt graag contact met je op.

Onderzoek ministerie Economische Zaken 

Ook het ministerie van Economische Zaken doet onderzoek naar ervaringen bij importeren. Dat onderzoek moet leiden tot het verminderen van de ‘ervaren regeldruk’ van importeurs van elektronica, levensmiddelen en groente & fruit. Minister Wiebes heeft het onderzoek, dat zich richt op importeren van buiten de EU, uitbesteed aan een bureau. Mail onderzoeker Stefan Prij met je ervaringen!

Hoe selecteer je betrouwbare leveranciers op Alibaba?

Wie niet kan wachten op het platform van Thijs, kan zijn voordeel doen met een video van de uit Oostenrijk afkomstige ondernemer Manuel Becvar, die in Hong Kong woont en werkt. Hij legt hier uit hoe je leveranciers selecteert op Alibaba. 

De informatie in de video is door de site ecommercenews ook beschreven in dit artikel.