Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het onbegrijpelijk dat de lokale lasten voor ondernemers dit jaar opnieuw fors stijgen. Volgens het CBS verwachten gemeenten dit jaar 9,7 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te innen. Dit is 2,5 procent meer dan in 2017 en bijna het dubbele van de verwachte inflatie van 1,3 procent. ‘Wij roepen lokale partijen op om bij de coalitievorming na de gemeenteraadverkiezingen de lastenstijging voor ondernemers en burgers een halt toe te roepen’, zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland.

OZB-inkomsten

De OZB-inkomsten van gemeenten gaan dit jaar met 2,5 procent omhoog, de parkeerheffingen met 4 procent en de toeristenbelasting zelfs met 10,7 procent, aldus het CBS. Alleen de begrote opbrengst van de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing daalt licht met 0,2 procent. ‘Die ongebreidelde groei van de lokale lasten gaat maar door. Dat is onbegrijpelijk.’ Dit geldt zeker nu het kabinet afspraken heeft gemaakt met de VNG om het Gemeentefonds in vijf jaar met maar liefst 5,6 miljard euro te laten groeien. Dit jaar krijgen gemeenten al 1,3 miljard euro extra van het rijk. De inkomsten van gemeenten uit dit fonds nemen de komende jaren daardoor al met een kwart toe. En gemeenten mogen dit geld vrij besteden.

Micronorm

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat lokale lasten tot maximaal de inflatie mogen toenemen. ‘Als gemeenten hier niet hun eigen verantwoordelijkheid in nemen, zal het rijk een micronorm moeten opleggen die lokale overheden verplicht de belastingopbrengst met niet meer dan het inflatiepercentage te laten stijgen.’ Een gematigde lokale lastendruk is van groot belang voor het ondernemingsklimaat van een gemeente. Het stapelen van allerlei belastingen, zoals precario, baatbelasting, reclamebelasting, toeristenbelasting en parkeerbelasting moet stoppen, aldus de ondernemersorganisaties