Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Dit noemen we Brexit. Het VK wordt dan een land buiten de EU. Het VK is een belangrijke handelspartner voor Nederland, dus Brexit kan gevolgen hebben voor alle Nederlandse ondernemers. Ook als u het niet verwacht. Bereid u dus goed voor. Zeker als u zakendoet met het VK. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Het Verenigd Koninkrijk wordt een land buiten de EU
Vanaf 29 maart 2019 zal het VK geen deel meer uitmaken van de EU. Vanaf dan ziet de EU het VK als een land buiten de EU. En gaan voor het VK de regels gelden die voor alle landen buiten de EU gelden. Wel zetten de EU en het VK zich in om afspraken te maken over de toekomstige relatie.
Voorlopig akkoord
Op 13 november 2018 bereikten de EU en het VK een voorlopig akkoord over Brexit. In het akkoord staan afspraken over een overgangsperiode tot 31 december 2020, waarin alle EU-regels en wetten voor het VK blijven gelden. Het Britse parlement en het Europees Parlement moesten nog stemmen over het akkoord. Op 15 januari stemde een meerderheid van het Britse parlement, het Lagerhuis, tegen de Brexit-deal. De Nederlandse regering betreurt deze uitslag omdat er snel duidelijkheid moet komen over de afspraken rond Brexit. Er is echter nog geen sprake van een ‘no-deal’-situatie, waarin er helemaal geen akkoord over Brexit is. Het is nu aan de Britse regering om aan te geven hoe zij tot een oplossing wil komen. In de tussentijd moet Nederland zich blijven voorbereiden op alle scenario’s. Volg de laatste stand van zaken op het Brexitloket.
Verdiep u in de regels voor landen buiten de EU
Wat de uitkomst ook is, bereid u voor op zakendoen met een land buiten de EU:
- Diensten leveren buiten de EU
- Goederen exporteren buiten de EU
- Diensten importeren uit een land buiten de EU
- Goederen importeren uit een land buiten de EU
Check de Brexit To Do-lijst
Op het Brexitloket vindt u de Brexit To Do-lijst: een praktisch overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden bij Brexit. Bijvoorbeeld het regelen van uw transport en controleren van servicecontracten.
Doe de Brexit Impact Scan
Met de Brexit Impact Scan ziet u snel of Brexit u raakt. Aan de hand van een aantal vragen laat de scan de effecten zien van Brexit voor uw bedrijf.
Bereid u voor op de douaneformaliteiten: zorg dat u een EORI-nummer hebt
Het kan een aantal maanden kosten om uw bedrijf voor te bereiden op de nieuwe douaneformaliteiten na Brexit. Regel nu al de volgende zaken:
- Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf. U vraagt dit nummer gratis aan via douane.nl/brexit.
- Zorg ervoor dat u aangifte kunt doen in de systemen van de Douane.
- Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.
De Brexit-toolkit van de Douane geeft u meer uitleg over deze stappen. Bekijk ook de video Na Brexit exporteren met de juiste papieren.
Hulp en advies: vraag een Brexit-voucher aan
Als u vragen heeft, zitten de medewerkers van het Brexitloket voor u klaar. Heeft u daarna nog advies nodig? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Daarmee krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.
Blijf de ontwikkelingen over Brexit volgen
Op het Brexitloket van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen van Brexit en de voorbereiding. Bekijk ook het Brexit-nieuws voor ondernemers van KVK.
Feiten en cijfers: invoer en uitvoer Verenigd Koninkrijk
De grafiek toont de uitvoerwaarde van alle goederen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk.