Wilt u een eigen bedrijf starten? De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. U richt deze snel en eenvoudig op. U heeft in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een bv. Nadeel van de eenmanszaak is dat u met uw privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van uw bedrijf.
Voordelen eenmanszaak?
Een eenmanszaak starten is relatief snel en makkelijk op te richten. De meeste ondernemers kiezen daarom voor deze rechtsvorm. Ook veel freelancers en zzp’ers kiezen voor de eenmanszaak. Een ander voordeel is dat u de eerste 3 jaar meestal meer belastingvoordeel heeft dan bij andere rechtsvormen. Let er wel op dat u met uw eigen geld aansprakelijk bent voor eventuele schulden.
Een eenmanszaak oprichten
Uw bedrijf oprichten is eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen, is inschrijven van uw eenmanszaak in het Handelsregister van KVK. U kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.
Aansprakelijkheid
U bent aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van uw eenmanszaak. Er is geen onderscheid tussen uw privé- en bedrijfsvermogen. Eventuele schuldeisers van uw bedrijf kunnen dus ook aanspraak maken op uw privébezit. Gaat uw bedrijf failliet, dan bent u ook failliet. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook uw partner financieel aansprakelijk voor de schulden. Met huwelijkse voorwaarden kunt u dit voorkomen.
Administratie
U bent wettelijk verplicht een administratie voor uw eenmanszaak op te zetten. Een belangrijk onderdeel daarvan is de boekhouding. Daaruit volgt een jaarrekening die u het jaarlijkse overzicht geeft van de financiële positie van uw eenmanszaak. De jaarrekening vormt de basis van uw belastingaangiften. Ook moet uw administratie aan een aantal eisen voldoen.
Belasting
U betaalt inkomstenbelasting over de winst uit uw eenmanszaak. Hiervoor gelden de tarieven uit box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de Belastingdienst u als ondernemer erkent én u voldoet aan het urencriterium, dan heeft u recht op belastingvoordeel zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Starters kunnen ook profiteren van startersaftrek.
Eenmanszaak of bv kiezen?
Als u twijfelt tussen een bv of eenmanszaak, zet dan de verschillen op een rij en bepaal wat voor u belangrijk is. De belastingtarieven voor de bv zijn bijvoorbeeld iets lager, maar de jaarlijkse kosten zijn weer wat hoger. Ook het verschil in de aansprakelijkheid speelt voor veel ondernemers een rol.
Van eenmanszaak naar bv
U kunt van uw eenmanszaak een bv maken. Redenen om dit te doen zijn: minder persoonlijke aansprakelijkheid, fiscale voordelen, het spreiden van risico’s of om de onderneming makkelijker te kunnen verkopen. Het grote verschil is dat na de omzetting niet u maar de bv de onderneming drijft. Er zijn verschillende manieren om een eenmanszaak om te zetten in een bv.
Sociale zekerheid en verzekeringen
U betaalt premies voor de volksverzekeringen en krijgt AOW vanaf de dag dat u uw AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. De AOW-gerechtigde leeftijd wordt komende jaren stapsgewijs verhoogd van 65 naar 67 jaar. Dit is een minimuminkomen. U kunt zelf aanvullende verzekeringen of pensioen regelen.
Eenmanszaak met personeel
Ook als u een eenmanszaak heeft, kunt u personeel aannemen . De term eenmanszaak zegt iets over de rechtsvorm en niet over het aantal personen dat in uw bedrijf werkt.
Eenmanszaak opheffen
Als u stopt met uw eenmanszaak moet u uw zaak uitschrijven bij de KvK. Ook moet u fiscaal afrekenen met de Belastingdienst. Is uw bedrijf in de loop der tijd meer waard geworden, dan betaalt u daar stakingswinst over. Heeft u een fiscale oudedagsreserve opgebouwd? Dan moet u daar ook over afrekenen.
Handige links
Feiten en cijfers: eenmanszaak
De grafiek laat het aantal eenmanszaken in Nederland zien per kwartaal. Het aantal eenmanszaken neemt de laatste jaren vrijwel onafgebroken toe. De eenmanszaak komt als rechtsvorm het meeste in Nederland voor.