U bent ondernemer en merkt dat het allemaal wat minder gaat met uw bedrijf. Uw klanten bestellen minder en komen minder regelmatig of zelfs helemaal niet meer terug. U moet een investering doen die noodzakelijk is voor het voortbestaan van de onderneming, maar u heeft ook een oude schuld waardoor de bank u geen nieuw krediet verstrekt. Steeds vaker heeft u problemen om rekeningen op tijd te betalen en u merkt dat de bank vaker dan voorheen belangstelling in uw bedrijf toont. Leveranciers hebben misschien ook al aangeven alleen nog tegen contante betaling te willen leveren en het personeel moppert dat het salaris alweer te laat was deze maand.
Herkent u iets van bovenstaande in uw eigen bedrijf? Dan is het belangrijk deze signalen niet te negeren. Het kan wel eens de hoogste tijd zijn scherp naar uw bedrijf te (laten) kijken. Hierbij wordt de levensvatbaarheid van het bedrijf beoordeeld, een oplossingsrichting bepaald en worden vervolgstappen uitgezet. Denk hierbij aan het herfinanciering van een in de kern gezond bedrijf, wijziging van de strategie bij sterk gewijzigde marktomstandigheden, sanering van schulden van de onderneming tot een eventueel faillissement. Onthoud hierbij altijd dat een tijdige aanpak de kans van slagen sterk vergroot.
Hoe bereidt u zich voor op de aanpak van uw bedrijf in zwaar weer?
Hoewel u misschien al aanvoelt hoe het met uw bedrijf gaat, spreken harde cijfers de echte waarheid. Om snel en duidelijk inzicht te krijgen in de actuele situatie is een up to date administratie belangrijk. Misschien heeft u ook een jaarprognose beschikbaar over omzet en afzet. Wat zijn de ‘unique selling points’ van uw product of onderneming? Met andere woorden, waarmee onderscheidt u zich van uw concurrentie? En weet u eigenlijk – uit onderzoek – wat uw klant van u verwacht? Een extern adviseur zal met andere ogen naar uw bedrijf kijken dan u dat zelf doet. Dat kan confronterend zijn, maar het is toch goed om eens met andere ogen in die spiegel mee te kijken. Hierbij komen ook de kwaliteiten van de ondernemer en het management aan bod.
Hoe financiert u de aanpak van uw onderneming in zwaar weer?
Net als niet alles is in geld is uit te drukken is ook zeker niet alles financierbaar. Soms is financiering ook niet de oplossing. Een extern adviseur kan u helpen met het beoordelen van de marktmogelijkheden van uw product, de beoordeling van uw financiële structuur en de levensvatbaarheid van uw onderneming. Wellicht zijn de marktmogelijkheden onvoldoende en is een nadere bezinning op het productenpalet noodzakelijk. Als er voldoende perspectief aanwezig lijkt kan een gerichte marketingcampagne helpen uw product hernieuwd onder de aandacht brengen. De financiële situatie van het bedrijf moet hierbij natuurlijk wel mogelijkheden tot een doorstart bieden. Soms zijn de hiervoor benodigde middelen uit het eigen bedrijf vrij te maken.
Is een externe financiële impuls noodzakelijk, dan is herfinanciering van bestaande kredieten een van de mogelijkheden. Dit kan via een bank of via een van de alternatieve financieringsbronnen. Ook het Besluit bijstandverlening zelfstandigen kan onder voorwaarden toegepast worden. Soms is de bestaande schuldenlast gewoon te groot. Ondanks een in de kern gezonde bedrijfsvoering is de rente en aflossing niet op te brengen. Een sanering van schulden zou dan in het belang kunnen zijn van iedereen die bij de onderneming betrokken is, ook de schuldeisers! Voor natuurlijke personen is een schuldsanering vaak een betere oplossing dan een faillissement.
Wie kan u helpen?
Heeft u behoefte om met iemand over uw situatie te sparren? Neem contact op met de adviseurs van de Financieringsdesk van de Kamer van Koophandel. Zij denken met u mee en schakelen waar nodig naar andere organisaties, zoals bijvoorbeeld:
- Ondernemersklankbord , een landelijk netwerk van ervaren oud-ondernemers en –specialisten die u helpen om kritisch naar bedrijf en bedrijfsvoering te kijken. De adviseurs werken op vrijwillige basis en vragen u donateur te worden van de stichting Ondernemersklankbord.
- MKB Doorgaan , een landelijke organisatie die hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, om hun bedrijf gezond te houden. Een – eerste – informerend gesprek is kosteloos.
- De gemeenten voeren het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) uit. Deze regeling kan u ondersteuning bieden via een lening of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau.
Naast bovengenoemde organisaties kan ook uw accountant of boekhouder met u meedenken over welke opties u heeft.
Tips
- Probeer uw boekhouding altijd up to date te houden. Het geeft u inzicht in de prestatie van het producten en het bedrijf.
- De tijd is uw grootste vijand. Zet vroeg genoeg de nodige stappen en wacht niet tot er stappen voor u gezet worden doordat de bank uw krediet opeist of er beslag gelegd wordt door een leverancier. Blijf zelf aan het roer van uw bedrijf staan.
- Kunt u het loon van uw medewerkers niet betalen? Meld de betalingsonmacht bij het UWV.
- Doe altijd op tijd uw belastingaangiften. Als u niet kunt betalen, meld dan uw betalingsonmacht voor belastingen en premies. Hiermee voorkomt u dat de belastingdienst een aanslag stuurt met daarin een schatting van een te betalen belastingbedrag plus een boete.
Feiten en cijfers: belemmeringen ervaren door ondernemers
De grafiek toont het percentage ondernemers per bedrijfstak dat aangeeft dat hun bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door financiële oorzaken.