Tapijtfabrikant Rinos uit Genemuiden produceert duurzame biobased kokos entreematten. Rinos verwarmde de machines eerst met gas, maar nu elektrisch. Het bouwde de machines om voor de productie van de matten. Ook plaatste het 1.200 zonnepanelen. Deze maatregelen maken het productieproces duurzamer.
Operations Director Gerrit Wiggers: “Rinos wil van fossiele brandstof af en de kansen van hernieuwbare energie benutten. Duurzaamheid is voor ons van strategisch belang. Het geeft onze producten meerwaarde.” Vervanging van de oude gasovens voor ovens met een hoger rendement was te duur. “Maar wij geloven in elektriciteit. Daarom bouwden we onze machines om. We combineerden dat met zonnepanelen op het fabrieksdak.”
Efficiënt verwarmen
“Met elektriciteit kun je de warmte precies daar brengen waar die nodig is”, zegt Wiggers. “Je kunt dus zeer rendabel verwarmen. Met gas is dat niet mogelijk. Daarbij moet warme lucht eerst door een warmtewisselaar. Elektriciteit levert ons dus investerings- en energiebesparingen op.
Dankzij de zonnepanelen gaan we bovendien 25%van onze eigen energie opwekken. Dat is financieel interessant. We bedekken daarmee 50% van het dak van de fabriek. We kunnen in de toekomst dus dezelfde hoeveelheid panelen erbij leggen.”
Besparingen
De ombouw naar elektriciteit levert een besparing aan investeringskosten van meer dan € 400.000 op. Ook de energiekosten dalen met € 30.432 per jaar. De ombouw naar elektrisch bespaart 1042 GJp primaire energie. De ombouw in combinatie met zonne-energie reduceert de originele fossiele uitstoot van 3346 GJp tot nul. Dat is een besparing van 189 ton CO2 per jaar.
MJA3 en SDE+
Rinos doet mee aan de Meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA3). Het kreeg daarom ondersteuning bij de uitvoering van de energiebesparende maatregelen. Daarnaast maakte Rinos gebruik van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).
Snel rendabel maken
“Via het project ‘Overijssel heeft nieuwe energie’ werd ik bekend met SDE+”, vertelt Wiggers. “Voor de aanvraag van subsidie schakelde we een adviseur in. Die heeft verstand van slimme financiële constructies om de zonnepanelen snel rendabel te maken. En weet de weg te vinden in het woud van aanbieders.” Zonder subsidie was het zeker anders gelopen, denkt Wiggers. “Dan hadden we de elektrische ovens wel laten bouwen. Maar we hadden waarschijnlijk geen of minder zonnepanelen geïnstalleerd.”
Lees hier verder.