Nu de Brexit de eerste stappen heeft gezet lijkt iedereen in het Verenigd Koninkrijk zich te realiseren wat dat in de komende jaren gaat betekenen.
Vele jaren zorgvuldig vastleggen wat goed is voor het land, de economie en de samenwerking en alles wat daar in Europa nog verder bij komt kijken.
Terugdraaien naar andere tijden of andere vormen vinden, wordt een uiterst moeilijk proces. Heroverwegingen en nieuwe initiatieven staan wellicht voor de deur. Een nieuw referendum waarbij de ouderen de verantwoording voor de jongeren serieus nemen of waarbij Schotland een nieuwe weg vindt naar Europa.
Toch meen ik dat de lidstaten, en met name het bestuur van de Europese Unie, zich moeten realiseren dat verkwisting in dit verband iets is wat een ieder aangaat. Recente documentaires, reportages en artikelen daarover in de media onderbouwen de stoutste verwachtingen.
Wellicht dat vanuit het bedrijfsleven aandacht gevraagd moet worden om deze verkwistingen en te riante voorzieningen op hun noodzakelijkheid te beoordelen. Voor al onze leden zijn vermijdbare kosten belangrijk, zowel de directe als de indirecte.
Een kleinere EU is slecht voor agenten en importeurs. Dit brengt zeker extra kosten en extra papierwerk aan de grenzen.
Een methode om te onderzoeken wat dit precies zal inhouden, is een zogenoemde Overhead Value Analysis. Heel kort door de bocht zijn dit diverse methoden tot vaststelling van minimaal benodigde kwaliteiten en waarden om goed te kunnen functioneren als organisatie.
De daarbij te realiseren kostenbesparingen komen naar voren als de resultaten van deze analyse gerealiseerd zijn. Hiervoor is nodig een bestuur met daadkracht en een vertegenwoordiging die niet bang is om heilige huisjes bespreekbaar te maken en deze te beoordelen op hun toegevoegde waarde aan het gemeenschappelijke doel.
Dit zal wel eens de beste remedie kunnen zijn voor de toekomst van de door velen toch zo gewaardeerde vrijheid, veiligheid en economische voorsprong van Europa. Het VNHI heeft toegang tot ons Nederlandse bestuur via onze gesprekpartners in Den Haag die zeker de Nederlandse regering in deze kunnen informeren over onze gedachten daarover.
Wij zien daarom uw reactie en mening met belangstelling tegemoet.
Peter Lommers