Zakendoen met Indonesië en Vietnam vraagt een goede voorbereiding, blijkt tijdens het KvK-evenement ‘Road to Indonesië & Vietnam’. Iemand die dat uit de eerste hand heeft ervaren is directeur-eigenaar Monique Ansink van Excellent Products BV, dat de merken Jumbo en Crossafe op de markt brengt.
Monique Ansink was een van de sprekers op de KvK-bijeenkomst ‘Road2Vietnam&Indonesië’, op 7 december in Nieuwegein. De bijeenkomst informeerde belangstellenden over zakendoen met Indonesië en Vietnam. Ansinks bedrijf verkoopt spanbanden, sleepkabels en bagagenetten aan bouwmarkten en de automaterialenhandel. Monique Ansink produceert ze in eigen beheer in Maleisië en Vietnam.
Samen eten
Zakendoen met Aziaten is wennen, vertelde Monique Ansink de aanwezigen. ‘Als je iets van ze vraagt is het antwoord meestal ja, en ze blijven erbij lachen. Maar dat is meer een uiting van beleefdheid’. Ook overeengekomen contracten zijn in de praktijk niet doorslaggevend, vertelt ze. Veel belangrijker is: contact leggen met je zakenpartner, samen eten (waarbij vaak de hele familie mee komt) en elkaar zo leren kennen. Monique is er goed in.
Vrouwelijke werknemers
Ze werkte aanvankelijk in Indonesië samen met een lokale fabriek voor de productie van haar sleepkabels en spanbanden. Die worden gebruikt om er auto’s of goederen mee vast te zetten op transportmiddelen. Toch voelde ze zich na een poosje niet meer op haar gemak in dat land, vertelde ze de aanwezigen.
Monique: ‘In het deel van het land waar mijn fabriek stond kreeg het geloof meer invloed. Ik moest me als vrouw op de achtergrond houden, ik kon niet zelfstandig op pad. Doorslaggevend was het moment dat ik in een hotel was en even wilde gaan zwemmen. Ik kwam in mijn badjas bij het zwembad, waar alleen de mannen in het water lagen en de vrouwen aan de kant zaten. De mannen keken allemaal naar me, nieuwsgierig wat er onder de badjas uit zou komen. Dat was het moment waarop ik dacht: ik ga hier weg met mijn bedrijf’.
Ze produceert op dat moment ook al snelbinders, waarvoor ze het rubber uit Vietnam haalt. Al snel besluit ze haar spanbandenfabriek naar dat land te verplaatsen. ‘Ik ontmoette er vriendelijke mensen en religie speelde er niet zo’n dominante rol als in Indonesië’, zegt ze.
Monique kwam in die tijd ook in contact met een initiatief dat handel verbindt met maatschappelijke doelstellingen. Daarop besloot ze in haar nieuwe fabriek vooral vrouwen aan te nemen, om hen zo economisch zelfstandiger te maken. Inmiddels bestaat het management van de Vietnamese fabriek volledig uit vrouwen.
‘Kom gerust kijken’
De oprichter en eigenaar van Excellent Products toont zich erg hulpvaardig in de richting van de bezoekers van het KvK-evenement. ‘Ben je in Vietnam, kom dan gerust kijken in mijn fabriek’, biedt ze aan. Persoonlijk contact met zakenpartners is volgens haar de beste manier om een zakelijke activiteit succesvol te maken. Monique: ‘Als je iets wilt ontwikkelen, reis dan eens een week rond in het land dat je op het oog hebt. Praat ook met de Nederlandse ambassade ter plaatse. Zij kunnen je goed helpen om contacten te leggen’.
Meer weten over Moniques stijl van ondernemen? Check dit.